ΤΟ ΛΕΩΝΊΔΙΟ (ΑΓΙΕΛΙΔΗ - ΣΤΑ ΤΣΑΚΩΝΙΚΑ) ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Το όμορφο και γραφικό Λεωνίδιο είναι πρωτεύουσα του Δήμου Ν. Κυνουρίας, με τον αριθμό των κατοίκων του να ανέρχεται, στην απογραφή του 2021, στους 3.737.
Το όνομά του λέγεται ότι το πήρε από το αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδα το οποίο βρισκόταν στην τοποθεσία αυτή, του οποίου μνεία γίνεται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου. Η ίδρυσή του προσδιορίζεται το έτος 1826, όταν οι κάτοικοι του Πραστού, της παλιάς πρωτεύουσας της Ν. Κυνουρίας, την εγκατέλειψαν, μετά την πυρπόλησή της από τον Ιμπραήμ, και μετεγκαταστάθηκαν στο Λεωνίδιο.
Προέρχονται από τους αρχαίους Λάκωνες - Δωριείς. Αυτό εξάλλου το υποδηλώνει και η ονομασία τους, Τσάκωνες, που προήλθε από παραφθορά της λέξης Λάκωνες, γι αυτό και η ιδιωματική γλώσσα τους δεν προσομοιάζει καθόλου με τη δική μας, τη νεοελληνική. Επίσης διατηρούν τα δικά τους ήθη και έθιμα, όπως για παράδειγμα τις δικές τους ενδυμασίες και χορούς, όπου χορεύει ο ένας πίσω από τον άλλον κι όχι πλάι στο άλλον. Η πόλη έχει πολύ ωραίο σχέδιο κι αρχιτεκτονική με κεραμόσκεπα σπίτια και πολλά αρχοντικά, χτισμένα εκατέρωθεν του ποταμού, σήμερα χειμάρρου, Δαφνώνα, με έναν πολύ ωραίο κεντρικό δρόμο να εκτείνεται κατά μήκος της, στον οποίον βρίσκεται και η αγορά με τα πολλά καταστήματά της, κυρίως τουριστικά.
Εκτός από τις πολλές εκκλησίες που έχει, σε κοντινή σχετικά απόσταση βρίσκονται και δύο σπουδαία και πασίγνωστα Μοναστήρια : η Μονή Ελωνας, και το πλησιέστερο και ορατό από την πόλη, Άγιος Νικόλαος Σίντζας, χτισμένα και τα δύο μέσα σε απόκρημνα βράχια. Μάλιστα το δεύτερο διατηρούσε στο παρελθόν πολύ στενούς δεσμούς και σχέσεις με το δικό μας Μοναστήρι της Γκαγκανιάς Μολάων, οι Μοναχές του οποίου κάθε Καλοκαίρι επισκέπτονταν κι έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Μονή Σίντζας.
Επίσης ένα ιδιαίτερο στοιχείο κι αξιοθέατο που προσελκύει πάρα πολλούς τουρίστες και επισκέπτες είναι και οι πανέμορφοι γραφικοί κόκκινοι βράχοι, που ορθώνονται πάνω από το χωριό, τους οποίους τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν για αναρριχήσεις , κυρίως τους Φθινοπωρινούς και Χειμωνιάτικους μήνες, πολλοί ορειβάτες που συρρέουν εκεί απ' όλα τα πέρατα της υφηλίου αφού αυτό μπορούν να το συνδυάσουν ταυτόχρονα και με πολλές άλλες επισκέψεις, όπως για παράδειγμα στις κοντινές παραλίες : Πλάκας, Πούλιθρα, Σαμπατικής, Λιβάδι κ.α ή σε αρκετά άλλα αξιοθέατα που υπάρχουν όπως είναι : ο Πύργος Τσικαλιώτη, οι τρεις ανεμόμυλοι στο κάτω μέρος της πόλης, πάνω στο λόφο, το μνημείο πεσόντων στον εμφύλιο του 1949, που συναντάμε στο αριστερό μας χέρι, στην έξοδο προς Έλωνα, το κοντινό Φραγκικό φρούριο Παλαιοκάστρου κ.α
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής Λεωνιδίου είναι τα πολλά θερμοκήπια που διαθέτει για καλλιέργεια κυρίως κηπευτικών, όπως φαίνεται και στην προτελευταία εικόνα (γνωστή εξάλλου είναι σχεδόν σε όλους μας η περίφημη μελιτζάνα Λεωνιδίου) καθώς και η μεγάλη παραγωγή νόστιμων ντόπιων γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού ένεκα των πολλών τριγύρω βουνών, διατηρεί και πολλές στάνες.
Καλό όμως είναι να επισκεφθεί κάποιος την Τσακωνιά, ειδικά το Λεωνίδιο, για να τα ζήσει και να γνωρίσει από κοντά όλα αυτά και είμαι σίγουρος ότι θα αναχωρήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις που θα του μείνουν αλησμόνητες!