Αγρότες: Πέταξαν άχυρα και έχυσαν γάλατα

Φεβρουαρίου 10, 2024

Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Στο κέντρο της Λάρισας βρίσκονται από το απόγευμα διαμαρτυρόμενοι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Ξεκίνησαν από τον κόμβο Πλατυκάμπου και στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία όπου θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους μέχρι αύριο, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 3:00 το μεσημέρι.

Παράλληλα, αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε-65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν. Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά οι αγροκτηνοτροφοι πέταξαν άχυρα και γάλα, “ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε”.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Νίκης όπου έκλεισαν για τέσσερις ώρες το τελωνείο, προκειμένου να μην περάσουν τα εμπορεύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία και από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ομάδες έκαναν μπλόκο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής. Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με συμβολικούς αποκλεισμούς χωρίς κλιμάκωση μέχρι την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά την οποία θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλία, υπάρχει ένα άλλο αίτημα που έγινε προς το γραφείο του πρωθυπουργού από πλευράς των αγροτών. Αναμένουν την απάντηση εάν θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα. Παράλληλα, διαμόρφωσαν την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο, όπως επισημαίνουν, αναμένουν ειλικρινή διάλογο και λύσεις.

Η συνολική εκπροσώπηση θα είναι από 15 ανθρώπους και συγκεκριμένα: έξι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι το Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο.

Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

Περιμένουμε τις απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό, περιμένουμε να δώσει βάση σε αυτά που λέμε, να καταλάβει ότι τα προβλήματα είναι διαχρονικά και χρήζουν άμεσης απάντησης” τόνισε στην ΕΡΤ ο Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Γουγούτης. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ