Ελαιόλαδο: Τιμές σοκ για τους καταναλωτές

Οκτωβρίου 26, 2023

 

Μειωμένες κατά 50% αναμένεται να είναι οι ποσότητες ελαιόλαδου που θα αγορασθούν φέτος από τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς η μέση τιμή του δοχείου θα κυμανθεί στα 170 ευρώ, τιμή απαγορευτική για μεγάλη μερίδα καταναλωτών.

Αιτία για την εκτόξευση της τιμής; Η μείωση της παραγωγής κατά 70% λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τις μεσογειακές χώρες.

«Η τιμή που φεύγει το λίτρο το λάδι από το χωράφι φτάνει και τα 9 ευρώ, ενώ τα ελαιοτριβεία αυτή τη στιγμή πωλούν το λάδι 10 ευρώ το λίτρο. Αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα δοχείο ελαιόλαδο θα πρέπει να καταβάλλει μέση τιμή 170 ευρώ κατατάσσοντας το ελαιόλαδο σε είδος πολυτελείας. Για την ίδια ποσότητα πέρυσι ο καταναλωτής θα έπρεπε να καταβάλλει 90-100 ευρώ», λέει στο arcadiaportal.gr ο MSc Γεωπόνος Παναγιώτης Κολοκοτρώνης. «Καταλαβαίνουμε ότι οι ποσότητες που θα αγορασθούν από τα νοικοκυριά θα είναι κατά 50% μειωμένες και το λάδι θα εκλείψει από πολλά ελληνικά νοικοκυριά», προσθέτει.

Η κλιματική αλλαγή, οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια, έχουν οδηγήσει πολλούς ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο. «Πονοκέφαλος για τους παραγωγούς δημιουργείται και από την έλλειψη εργατικών χεριών αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον εργασίας. Με 50-60 ευρώ μεροκάματο, με πληρωμένα τα μεταφορικά και τους καφέδες, κανείς δεν πάει να εργασθεί στα χωράφια», σημειώνει το arcadiaportal.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τα δέντρα δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν πριν την ανθοφορία και κατά συνέπεια οι ζημιές στα ελαιόδεντρα από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν θα αποζημιωθούν. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ