Τιμολόγια ρεύματος : Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής – «Τέλος» η επιδότηση

Οκτωβρίου 19, 2023

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια του ρεύματος. Οι επιδοτήσεις τελειώνουν και η ρήτρα αναπροσαρμογής «ξεπαγώνει». Παράλληλα στους λογαριασμούς μπαίνει η χρωματική σήμανση προκειμένου οι καταναλωτές να διευκολύνονται στην επιλογή των προϊόντων με βάση το καταναλωτικό προφίλ τους.

Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές προκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) από 1ης Ιανουαρίου 2024, οπότε λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων προβλέπει συγκεκριμένα τρεις κατηγορίες τιμολογίων.

Τα τρία χρωματιστά τιμολόγια

Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.

 

Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα.

Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

 

Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλετροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους.

Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

* της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης

 

* της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

Πηγές των προμηθευτών αναφέρουν ότι θα ήταν χρήσιμη η ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην προκύψουν νομικές αμφισβητήσεις πχ. ως προς την εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας, ή και το καθεστώς που θα διέπει τις συμβάσεις που υπεγράφησαν πρόσφατα και είναι σε ισχύ.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024

Οριζόντιες Επιδοτήσεις έως 31/12/2023

Από 1/1/2024

* Επιδοτήσεις μόνο σε ευάλωτους

* Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής

* Τέλος η ανακοίνωση χρεώσεων από παρόχους κάθε 20 του μήνα

Έρχονται τα… χρωματιστά τιμολόγια

* Μπλε: Σταθερά

* Πράσινο: Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής

* Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης

Μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών

* «Κόφτης» μετακίνησης χωρίς διακανονισμό

* Αποκοπή σε αλλαγή προμηθευτή με δύο απλήρωτους λογαριασμούς μετρητές

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις