Παράταση lockdown: Παραμένει η απαγόρευση για κυνήγι και ψάρεμα με εξαιρέσεις

Ιανουαρίου 23, 2021

Με βάση τις αποφάσεις, που σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλία ελήφθησαν βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών, αποφασίστηκαν τα εξής:
Παράταση μέτρων

Για μία ακόμη εβδομάδα παρατείνονται τα μέτρα που ισχύουν για το σύνολο της χώρας, δηλαδή:

  •     Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου συγκεντώνονται άνθρωποι
  •     Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης, με τις εξαιρέσεις για λόγους υγείας και την έξοδο με κατοικίδιο
  •     Η κυκλοφορία και έξοδος με τη χρήση των sms.

Από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, θα σταματήσουν να ισχύουν τα αυστηρά μέτρα στην Ανθήλη Δήμου Λαμιέων, το Παλαίκαστρο Σητείας, την Αργολίδα και την Κάλυμνο από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί.

Κυνήγι και ψάρεμα: Παραμένει η απαγόρευση με εξαιρέσεις

Αποφασίστηκε παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες.

Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα - δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλίας, ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Δύο επιβαίνοντες στα ταξί

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Θα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Μετακίνηση κρουαζιερόπλοιων

Στο εξής επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Κατ' εξαίρεση μετακίνηση φοιτητών

Επίσης, στο εξής δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Μερικό άνοιγμα σε καταστήματα ΟΠΑΠ

Από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που ξεκινούν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η αλλαγή και άρση των μέτρων θα γίνεται ανάλογα με την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, η οποία εξετάζεται σε επίπεδο εβδομάδας.

Πού παρατείνονται τα μέτρα

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, για μία ακόμη εβδομάδα παρατείνονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου, Σπάρτης, στην Εορδαία και στον Κρόκο Κοζάνης, στη Σιάτιστα, αλλά και στον Ασπρόπυργο στη Δυτική Αττική και στις Αχαρνές.

Ανησυχία για τις Αχαρνές

Ειδικά για τις Αχαρνές, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι οι αρχές ανησυχούν πολύ καθώς σε συγκεκριμένες γειτονιές, παρά την επιβολή πολύ αυστηρών μέτρων, αντί να υπάρξει μείωση κρουσμάτων καταγράφεται αύξηση. Έκανε έκκληση στους πολίτες της περιοχής να τηρούν τα μέτρα, καθώς διαφορετικά, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει να αρθεί και η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων με τη διαδικασία του click away. ΠΗΓΗ https://www.agrocapital.gr/