TV

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΗΣ
 • 1SPARTA BEER
 • PLAISIOTELIKO11
 • ESTHIQUE
 • ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • GALLH KATERINA
 • 1 A Valiwth BANNER
 • MERMHGKA
 • Consul ANERGOI Site 30 49 Sparth 370x210px
 • SOFOS
 • DIMANTOPOULOS
 • Kteo Lakonias Arkadias

 • Makis Antallaktika

Από τους φοίνικες στα πλατάνια σε Πανεπιστημίου και Κων. Παλαιολόγου- Τι λένε οι ειδικοί
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 10:54

Σε μια μεγάλη έρευνα του Πρώτου Θέματος αναλύει , σχολιάζει , ρωτά και ζητά την άποψη των ειδικών για την ανάπλαση της  Πανεπιστημίου στην Αθήνα και το πέρασμα από τους φοίνικες στα πλατάνια .

Μια έρευνα που έχει πολλά κοινα στοιχεία με την ανάπλαση της Κ. Παλαιολόγου στη Σπάρτη .

Μια ανάπλαση που έχει περάσει από 40 κύματα , από αποφάσεις που παρ΄ ότι έχουν την συντρπτική πλειοψηφία των παρατάξεων του Δημοτικού συμβουλίου κάποιοι συνεχίζουν με διάφορα μέσα να προσπαθούν να σταματήσουν το έργο .

Πέντε άτομα  κάνουν ότι είναι δυνατόν  να σταματήσουν το έργο και μάλιστα ο Δήμαρχος Σπάρτης στο τελευταίο  Δημοτικό Συμβούλιο κατήγγειλε και κατηγόρησε ευθέως της παράταξη του Σταύρου Αργειτάκου ότι είναι πίσω από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις .

Η ανάπλαση της Παλαιολόγου είναι ένα έργο πνοής , ένα έργο αλλαγής της εικόνας της πόλης που παραμένει καθηλωμένη εδώ και 50 χρόνια , ένα έργο που θα αλλάξει προς το καλύτερο το κέντρο,  αν αναλογιστούμε ότι ξεκίνησε και το έργο του ανοικτού κέντρου εμπορίου.

Παραθέτουμε τις απόψεις έγκριτων ειδικών , πανεπιστημιακών καθηγητών που μιλούν για τις αναπλάσεις.

Η άποψη των ειδικών για το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου – Δηλώσεις στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Η Αθήνα κερδίζει δημόσιο χώρο, πράσινο, περιβαλλοντική και αισθητική ποιότητα σε έναν από τους σημαντικότερους δρόμους της. Μετά από χρόνια τολμηρών μελετών και δισταγμών γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση που ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, φαρδύτερα πεζοδρόμια στρωμένα με ωραία, φυσικά και ανθεκτικά υλικά, περισσότερα δέντρα που ολοκληρώνουν τις δενδροστοιχίες με τα πλατάνια και σκιάζουν το περπάτημα το καλοκαίρι, σωστός φωτισμός, οικολογική διαχείριση του νερού της βροχής, πλάι στα καλύτερα κτίρια της νεοκλασικής Αθήνας. Η Πανεπιστημίου μπορεί να είναι μια λεωφόρος και ένα βουλεβάρτο μαζί, ως αφετηρία και ως υπόσχεση για μια ακόμα καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη.

Κωνσταντίνος Α. Σερράος

Αρχιτέκτων/Πολεοδόμος, Καθηγητής ΕΜΠ

Η παρέμβαση στην οδό Πανεπιστημίου σηματοδοτεί μια διττή πρόθεση: Αφενός μεν ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά συμβατό ανασχεδιασμό του σημαντικότερου άξονα της κεντρικής Αθήνας, και αφετέρου δε την ανάδειξη της ιστορίας αυτής πρόσφατης της πόλης, μιας και η Πανεπιστημίου αποτελεί μια κύρια χάραξη του πρώτου Ρυμοτομικού Σχεδίου της νέας Πρωτεύουσας Αθήνας του 1833.

Το κατά προτεραιότητα ενδιαφέρον για την Πανεπιστημίου εκπέμπει επίσης και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για το όλο εγχείρημα του «Μεγάλου Περιπάτου», μιας και αποτελεί τη «συνέχεια» μιας σειράς πολιτικών για τον ανασχεδιασμό της κεντρικής Αθήνας, που δίνουν για πρώτη φορά το στίγμα τους στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν δημοσιοποιείται το πρώτο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το εξώφυλλο του οποίου παρουσιάζει την πεζοδρομημένη οδό Πανεπιστημίου.

Σε αυτό το πνεύμα, ο ανασχεδιασμός της Πανεπιστημίου ευθυγραμμίζεται με κρίσιμα ζητήματα που τίθενται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως είναι: η ανάδειξη της ιστορικότητας των πόλεων, η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η βελτίωση των συνθηκών μικροκλίματος, πρωτίστως δε η στροφή προς τον άνθρωπο και προς την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης.

Η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και φιλικού προς τον άνθρωπο αστικού περιβάλλοντος, διαμορφώνει και τις προϋποθέσεις για την τόνωση της «κατοικίας» στην κεντρική Αθήνα, ως κύριο εξισορροπητικό και συγχρόνως και σταθεροποιητικό παράγοντα της πολυλειτουργικής πόλης, με αιχμή του δόρατος, την προσέλκυση διαφόρων κατηγοριών νέων μόνιμων κατοίκων στο κέντρο [νέα ζευγάρια, φοιτητές, επαγγελματίες, …], αλλά και την εξεύρεση αναγκαίων ισορροπιών με τις διάφορες άλλες μορφές «διανυκτέρευσης» [ξενοδοχεία, ξενώνες, hostels, airbnb, …].

Γεώργιος Α. Πανέτσος

Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών